Secondelijm: Alles over het gebruik van deze super lijm

Secondelijm biedt een effectieve manier om vele verschillende materialen te repareren. Maak je dus geen zorgen wanneer je je favoriete beeldje uit je hand laat vallen. Met superlijm repareer jij eenvoudig al je kostbare gebroken objecten in een handomdraai.

Wat is superlijm?

Superlijm (cyanoacrylaatlijm) is een zeer sterke en snel hechtende 1 seconde lijm die is ontwikkeld om bijna elk materiaal te verlijmen. Superlijmen worden onder andere gewaardeerd om hun weerstand tegen temperatuur en vocht. Deze lijmen worden vaak gebruikt voor het verlijmen van steen, metaal, hout, plastic, glaskeramiek, papier en de meeste gangbare stoffen.

Je kunt secondelijm gebruiken om keramiek te lijmen

Loctite secondelijmen zijn verkrijgbaar met veel verschillende soorten applicatorstijlen, zodat er altijd een lijm is met een applicator die past bij jouw project.

De applicator van Loctite Super Glue3 Liquid Control heeft een uniek doseersysteem, hierdoor wordt optimaal gebruiksgemak gegarandeerd. Daarnaast zorgt de lange hals van de fles ervoor dat je de lijm nauwkeurig kunt doseren, wat contact tussen de lijm en je huid voorkomt. De dop van deze lijm is voorzien van een speciaal applicatiesysteem die ervoor zorgt dat de tuit van de lijmfles niet verstopt kan raken na gebruik.

Secondelijm werkt op de meest voorkomende materialen, maar vermijd het gebruik ervan op wol, katoen of items die in een oven, vaatwasser of magnetron worden geplaatst. Onthoud dat superlijm vaak niet voedselveilig is.

Superlijmen kun je kopen in zowel vloeibare of gel vorm. De vloeibare lijmen kunnen het beste worden gebruikt om scheuren of breuken te repareren en drogen over het algemeen sneller dan gels. Daarentegen creëren gel lijmen een flexibelere hechting dan vloeibare lijmen en hun hogere viscositeit zorgt ervoor dat de lijm minder druppelt. Dit zorg voor meer precisie tijdens projecten zoals het bouwen van modellen of het verlijmen van delicaat bestek. Loctite heeft zowel vloeibare- als gelsecondelijmen in het assortiment zodat er altijd een lijm is die past bij jouw project.

Wie is de uitvinder van superlijm?

In 1942 werd superlijm uitgevonden door dr. Harry Coover. Hij maakte deel uit van een onderzoeksteam dat doorzichtige kunststoffen ontwikkelde voor gebruik in precisiewapenvizieren in oorlogstijd. Ze ontdekten onbedoeld een chemische verbinding met een buitengewone kleefkracht, maar zagen op dat moment het nut van deze verbinding nog niet in.

Later zag Coover het potentieel in cyanoacrylaten als lijm. In 1958 werd deze lijm geproduceerd voor commerciële verkoop door Loctite. Al snel werd secondelijm erg populair omdat deze enorm nuttig en veelzijdig bleek voor huishoudelijk gebruik.

Hoe sterk is superlijm?

Secondelijm zorgt voor een zeer sterke hechting. Door de unieke eigenschappen van cyanoacrylaat lijm wordt er een lijmverbinding gecreëerd die bijna onbreekbaar is. Het is zelf zo krachtig dat Loctite cyanoacrylaatlijm het Guinness World Record brak door een auto van bijna vijfduizend kilo op te tillen met slechts negen druppels lijm. Als dat niet de sterkste secondelijm is…!

Hoe snel droogt superlijm?

De droogtijd van secondelijm, zoals de Super Glue-3 Professional van Loctite, is enkele seconden. Wacht na het lijmen minstens één uur voordat je het verlijmde voorwerp opnieuw in gebruik neemt. Controleer altijd of het voorwerp op de juiste manier is verlijmd voordat je het in gebruik neemt.

Superlijm kan snel uitdrogen na opening. Hierom worden Loctite-applicators geleverd met luchtdichte doppen om de secondelijm goed af te sluiten zodat het niet uitdroogt.

Superlijm en metaal

Secondelijm is een goede keuze voor het lijmen van metaal op metaal of op andere materialen. Zorg altijd dat metalen oppervlakken schoon zijn voor je aan je project begint. Gebruik daarnaast klemmen om de verlijmde onderdelen goed op hun plaats te houden tijdens het drogen van de lijm.

Super Glue-3 Professional van Loctite is erg geschikt voor het verlijmen van metaal en verschillende poreuze en niet-poreuze oppervlakken.

Secondelijm werkt snel en precies, ideaal voor kleine klusjes

Superlijm en plastic

Ga je aan de slag met kunststof? De kracht en snelle toepassing van superlijm maken deze lijm een uitstekende keuze. Een secondelijm speciaal ontworpen voor kunststof is zeer geschikt voor het repareren van plexiglas, polycarbonaat, polystyreen en polyvinylchloride (PVC). Gebruik voor al je kunststofprojecten een 2 componenten secondelijm, deze hardt uit zonder je project te hoeven klemmen en biedt een enorme sterke hechting met slechts één druppel.

Het kan voor lijm moeilijk zijn om zich te hechten aan plastic vanwege de gladde textuur en lage porositeit. Kies een superlijm die geschikt is voor plastic om onbetrouwbare hechtingen te voorkomen.