Maak metaal lijmen gemakkelijk

Metaallijm: Alles wat je moet weten over dit product

Metaallijm is een geweldige manier om metaal met metaal of metaal met andere materialen te verlijmen. Metaal is overal om ons heen en wordt overal in gebruikt, van grote machines tot huishoudelijke apparaten en decoratieve objecten. Voor de meeste alledaagse situaties en eenvoudige doe-het-zelfprojecten is een lijm voor metaal de juiste oplossing.

De verschillende soorten metaallijm

Het kiezen van de juiste lijm voor metaal is essentieel voor een goede verlijming. Metaallijmen zijn over het algemeen verkrijgbaar in drie soorten: epoxy, polyurethaan en superlijm.

Epoxylijmen zijn hoogwaardige metaallijmen die vaak worden gebruikt tijdens timmerwerk en houtbewerking. Deze klussen omvatten vaak niet alleen hout, maar in de meeste gevallen ook metaal, zoals leuningen, tafelpoten of deurklinken. Epoxylijmen zijn er in verschillende soorten met verschillende eigenschappen: flexibel of rigide, transparant of dekkend en snel of langzaam hardend. Daarnaast bieden ze ook een hoge weerstand tegen hitte en chemicaliën.

Polyurethaan worden ook vaak gebruikt met metaal. Polyurethaan is water- en Uv-bestendig en hardt snel uit zonder broos te worden. Eenmaal uitgehard kan de oppervlakte worden geschuurd, gekleurd en geverfd. Dat maakt het een geweldig product voor veel klussen in huis, waaronder het repareren van vloeren, kasten en/of tafels.

Een hoogwaardige constructielijm voor buiten moet een op polyurethaan gebaseerde, vochtuithardende lijm zijn om sterkere verbindingen te creëren dan gewone constructielijmen. Zoals polyurethaan werkt het op metaal bij een breed temperatuurbereik, waardoor het de juiste metaallijm is voor gebruik buitenshuis.

Superlijmen zijn hoogwaardige industriële lijmen die perfect zijn voor bijna alle huishoudelijke reparaties. De meeste hechten goed aan metaal, maar ook aan stof, hout en kunststoffen, waardoor ze nuttig zijn bij het verbinden of repareren van auto-onderdelen, ornamenten, kleine apparaten en vele andere dagelijkse voorwerpen.

Voor een superieure hechting van metaal is Loctite Super Glue3 Liquid Control betrouwbaar en snel. Deze lijm is eenvoudig te gebruiken; bestand tegen de kortstondige inwerking van water, hardt in enkele seconden uit, hoeft niet te worden vastgeklemd en is gemakkelijk aan te brengen.

Metaallijm Loctite Super Glue3 Liquid Control

Het aanbrengen van lijm op metaal kan wat lastiger zijn zonder het juiste gereedschap. Om het lijmen van metaal gemakkelijk te maken, zijn de Loctite lijmen uitgerust met een druppel applicator. 

Dit ontwerp zorgt voor meer controle over de plaatsing en de hoeveelheid lijm, wat resulteert in een schone, precieze applicatie. In combinatie met de superieure prestaties van Loctite Super Glue3 Liquid Control en de weerstand tegen water, is dit de beste metaallijm voor jou doe-het-zelfproject. 

Metaal op metaal lijmen met Loctite Blokkerende Hars Schroefdraadborging

Een andere mogelijkheid om metaal te lijmen is met de Loctite Blokkerende Hars Schroefdraadborging. Een geweldig alternatief voor lassen, het biedt de sterkste oplossing voor het verlijmen van de meeste metalen, waaronder ijzer, staal, aluminium, koper en tin. Eenmaal uitgehard, is deze metaallijm bestand tegen hitte en vocht, inclusief water, brandstof en olie. Het krimpt niet en kan gemakkelijk worden geschuurd of geverfd. Deze sterke lijm voor metaal maakt het vastzetten van metalen bouten eenvoudig.

Zorg dat je bij het werken met metaallijmen altijd in een goed geventileerde ruimte werkt.

Metaal op metaal lijmen: stapsgewijze instructies

Metaal lijmen is eenvoudig en het enige wat je nodig hebt is metaallijm en het volgende stappenplan:

  1. Voorbereiding. Het is aan te raden om in een goed geventileerde ruimte of werkplaats te werken. Gebruik beschermende doeken of lakens om eventuele meubels te bedekken. Onderzoek de te verlijmen delen en test de pasvorm. Verwijder alle fragmenten of deeltjes die een goede verlijming belemmeren.
  2. Draag handschoenen van latex of nitril (geen PVC, nylon of katoen) om je huid te beschermen tijdens het lijmen van metaal op metaal.
  3. Reinig het metaal. Oppervlakken moeten schoon en droog zijn. Verwijder stof, vuil, was, olie of vet, inclusief vingerafdrukken, met een doek. Je kunt gladde oppervlakken iets opruwen met fijn schuurpapier.
  4. Breng de metaallijm aan. Zorg ervoor dat je voordat je begint met lijmen de productinstructies leest voor details over het aanbrengen en de droogtijden van het product dat je gaat gebruiken.
  5. Open de dop van de metaallijm en breng het aan op het te verlijmen oppervlak. Volg voor de hoeveelheid lijm die je moet aanbrengen de instructies op de verpakking. Bij veel epoxy-metaallijmen moeten lijm- en verharder componenten worden gemengd en vervolgens worden aangebracht met een speciaal gereedschap.
  6. Verbind de stukken. Plaats de stukken en druk stevig op elkaar om een goede verlijming zonder openingen te garanderen. Laat de verlijmde onderdelen met rust zodat er een goede lijmverbinding kan ontstaan.

Epoxylijmen voor metaal hebben langere uithardingstijden en moeten vaak tot 60 minuten worden vastgeklemd. Polyurethaanlijmen en superlijmen drogen en harden over het algemeen sneller uit dan epoxylijmen, maar ook bij deze types lijm voor metaal wordt het gebruik van klemmen geadviseerd.