Één lijm voor alle doeleinden

Universele lijm: Eén lijm om alles te repareren?

De term ‘alleslijm’ houdt in dat je de lijm kunt gebruiken voor bijna elk project. Hoewel deze lijmen (ook wel all purpose glue genoemd) inderdaad geschikt zijn voor veel verlijmingen, is er geen enkele lijm die perfect is voor elke doe-het-zelfklus. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over dit soort lijmen en waarvoor je ze wel gebruikt.

De eigenschappen en toepassingen van universele lijm 

Het duidelijke voordeel van het kopen van universele lijmen is dat ze voor veel soorten verlijmingen gebruikt kunnen worden. Sommige alleslijmen zijn zelfs geschikt voor klussen variërend van het repareren van kleine huishoudelijke artikelen tot het bouwen van industriële objecten zoals windturbines en scheepsdekken.

Toch zijn niet alle universele lijmen op dezelfde manier te gebruiken. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing om er zeker van te zijn dat de alleslijm die je gaat gebruiken ook echt de beste lijm voor jouw project is.

Je kunt het volgende verwachten van een lijm zoals Super Glue3 Power Gel van Loctite:

  • een echte universele lijm (all purpose glue);
  • geschikt voor diverse reparatie-, handwerk- en bouwwerkzaamheden;
  • droogt snel en helder op en creëert onzichtbare verlijmingen;
  • het is niet nodig om gelijmde objecten vast te klemmen;
  • duurzame, niet-schuimende formule die gebruikt kan worden op veel poreuze en niet-poreuze materialen;
  • flexibel na uitharding, schokbestendig en waterbestendig volgens de D3-Norm.

Als je een universele lijm nodig hebt die snel hecht aan veel gangbare materialen, gebruik dan de 60 Sec. Universal Glue van Loctite. Deze lijm is een echte alleslijm en:

  • heeft een druppelvrije gelformule;
  • is flexibel   en watervast;
  • kan in maximaal veertig seconden na aanbrengen nog verplaatst worden;
  • is ideaal voor verticale toepassingen.

Deze universele lijm is echter niet geschikt voor gebruik op natte oppervlakken, het verlijmen van sommige materialen zoals polyethyleen en voor langdurige waterbelasting. Gebruik deze lijm ook niet om assemblages met openingen of hete vloeistoffen te verlijmen.

Hoe gebruik je universele lijmen?

Houd tijdens het werken altijd rekening met je eigen veiligheid. Draag handschoenen, bescherm je werkgebied en gebruik een universele lijm altijd in een goed geventileerde ruimte. 

Zo ga je aan de slag:

1. Bereid de te verlijmen oppervlakken voor. De oppervlakken die je wilt gaan verlijmen moeten stevig, droog en schoon zijn. Verwijder eventueel vuil en vet met een schoonmaak- of oplosmiddel zoals alcohol of aceton. Test deze middelen altijd eerst op een klein stukje van het oppervlak voor je ze gebruikt. Schuur glanzende of zeer gladde oppervlakken licht op om de hechting te verbeteren. 

Plak, indien nodig, aangrenzende gebieden af met tape voordat je de alleslijm gaat aanbrengen. Als je twee niet-poreuze oppervlakken verlijmt, dan moet je ze misschien iets vochtig maken voordat je een universele lijm aanbrengt. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van de lijm die je gaat gebruiken.

2. Test de pasvorm van het te verlijmen voorwerp. Verwijder scherpe stukken of uitsteeksels die de perfecte pasvorm kunnen belemmeren.

3. Breng de universele lijm aan. Open de lijmtube en breng een dunne laag lijm aan op een van de twee te verlijmen oppervlakken. Houd de onderdelen op hun plaats zodat de lijm goed kan hechten. Doe dit zolang als nodig is (lees de productinstructies). Laat de alleslijm volledig uitharden voordat je het verlijmde voorwerp weer in gebruik neemt.

De hoeveelheid universele lijm die je nodig hebt, hangt niet alleen af van de grootte van het object dat je wilt gaan verlijmen, maar ook van de porositeit. Over het algemeen geldt: Hoe poreuzer de ondergrond, hoe meer lijm je nodig hebt. Mogelijk moet je de alleslijm op beide oppervlakken aanbrengen.

4. Rond je project af. Sluit de tube direct nadat je klaar bent. Reinig vervolgens al het gereedschap dat je hebt gebruikt en verwijder eventuele lijmresten met een oplosmiddel zoals alcohol of aceton. Je kunt uitgeharde universele lijm voorzichtig wegsnijden met een scherp voorwerp. 

5. Bewaar je lijm op de juiste manier. Bewaar de alleslijm op een droge, koele plaats. Volg altijd de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de lijm op de juiste manier wordt opgeborgen en op deze manier zo lang mogelijk mee kan.