Repareren zonder spijkers en schroeven

Alles wat je moet weten over houtlijm en meer!

Een sterke, sneldrogende houtlijm is een onmisbare tool waarmee je met de juiste houtlijm jouw creaties omtovert tot ware meesterwerken. In deze gids vertellen we jou welke houtlijm het beste past bij jouw project.

Wat is houtlijm?

Lijmen is een belangrijk onderdeel van veel houtprojecten. Maar het bepalen van de juiste houtlijm voor jouw specifieke project is niet altijd makkelijk. Dit is wat je moet weten om te kunnen beslissen welke houtlijm de juiste is voor jouw project.

Polyvinylacetaat-lijm (PVA-lijm). Deze lijm wordt ook wel witte houtlijm of schoollijm genoemd. Het is een bekende lijmsoort en tevens ook de meest voorkomende lijm. Je hebt deze houtlijm vast al eens ergens gezien. Het wordt vaak door professionele timmermannen gebruikt. PVA-houtlijm is geschikt voor vrijwel alle projecten.

PU-houtlijm is een andere bekende houtlijm. Het wordt ook wel bruislijm of PU-bruislijm genoemd. Deze lijm wordt met vocht geactiveerd, schuimt bij het opdrogen maar blijft erg veerkrachtig.

Epoxy is een lijm die bestaat uit twee delen: een verharder en een hars. Voor het lijmen meng je deze twee delen, hierdoor ontstaat een chemische reactie. Hierna drogen de twee delen samen op waarna de verlijming hard en waterdicht zal zijn. Sommige epoxylijmen hebben wat langer nodig om goed uit te harden, maar epoxy-lijmen zijn één van de sterkste houtlijmen die er te koop zijn. Als je op zoek bent naar een houtlijm zonder twee delen te hoeven mengen, probeert dan eens onze Super glue Creative Pen.

Dierlijke lijm. Deze lijm is gemaakt van gelatine (een eiwit uit botten en huiden). Ze worden vloeibaar verkocht, maar ook als korrels, vlokken of vellen, die men vervolgens in water oplost. De lijm wordt warm aangebracht, met een borstel of kwast. Dierlijke lijmen worden nog steeds gebruikt voor verschillende soorten houtverlijmingen.

Wat is een PVA-lijm voor hout?

We noemden hem net al even: PVA-lijm, voluit polyvinylacetaat-lijm. Dit is een (eenmaal opgedroogde) kleurloze en geurloze synthetische lijm. Een PVA-lijm is sterker dan hout, en komt in verschillende klassen, elke klasse geeft aan hoe waterbestendig de lijm is. Een PVA-lijm droog bij kamertemperatuur.

Niet alle houtlijmen zijn waterbestendig. Let daarom bij het kiezen van de lijm goed op of de lijm waterbestendig is, en zo ja, hoeveel vocht de lijm aankan.

Een PVA-lijm is perfect voor poreuze oppervlaktes zoals hout. De witte houtlijm is zo samengesteld dat het diep in de vezels kan doordringen. Zo ontstaat er een lijmlaag die sterker is dan het hout zelf.

Hoe breng je houtlijm aan?

Hout lijmen is niet lastig, belangrijk is dat je de juiste houtlijm gebruikt, voorzichtig werkt, en rekening houdt met de droogtijd. Hieronder leggen we je uit hoe je PVA-lijm en andere professionele houtlijmen gebruikt.

  1. Breng de houtlijm aan op de te verlijmen oppervlakken. Zorg ervoor dat je een doek bij de hand hebt om eventuele restjes meteen weg te vegen.
  2. Verspreid de houtlijm met een kwast of plastic hulpmiddel. Zorg voor een dunne, gelijkmatige lijmlaag.
  3. Druk de twee stukken hout samen. Beweeg de twee oppervlakten eventueel nog even heen en weer. Zo weet je zeker dat de lijmlaag gelijkmatig verdeeld is, en dat er geen luchtbelletjes tussen de twee oppervlakten zitten.
  4. Zet de twee onderdelen vast met een C-klem. Zo ben je er zeker van dat de onderdelen niet verschuiven tijdens het drogen.
  5. Laat de lijm drogen. De droogtijd verschilt per houtlijm. We raden je aan om de gebruiksaanwijzing te lezen zodat je zeker weet dat je het object pas in gebruik neemt zodra de lijm goed is uitgehard.
  6. Lijmresten verwijderen? Deze kun je gemakkelijk wegschuren met een stuk fijn schuurpapier.