Aan de slag met leerlijm!

Leerlijm: Kies de juiste lijm en leer hoe je deze kunt gebruiken

Heb je een lelijke scheur in je leren jas? In deze gids vertellen we je alles over leerlijm en hoe je deze lijm gebruikt voor het repareren van leer.

Leerlijm: Wat moet je weten over deze lijm?

Leer is een materiaal dat gebruikt wordt bij het maken van kleding, schoenen, meubels, sportartikelen en vele andere voorwerpen. Het is flexibel, weerbestendig en heeft een uniek robuust uiterlijk. Aangezien dit materiaal wordt gemaakt van ongelooide huiden en andere natuurlijke vezels heeft het bijzondere zorg nodig om te voorkomen dat het kapot gaat en om er fris uit te blijven zien. Helaas kan er zelfs als je voorzichtig bent schade ontstaan aan voorwerpen van leer. 

Leer is continue in beweging waardoor een flexibele lijm nodig is om een duurzame hechting te behouden. Gewone witte lijm of houtlijm hecht niet goed op leer en kan schade veroorzaken. Gebruik een gespecialiseerde leerlijm voor iedere klus waarbij je met leer aan de slag gaat voor de mooiste resultaten.

Leerlijm: Wat is het?

Gebruik een leerlijm die waterdicht en flexibel is en daarnaast onzichtbaar opdroogt om leren voorwerpen in topvorm te houden. Het belangrijkste is dat je een lijm voor leer kiest die permanente hechtingen kan creëren. 

Leerlijm is een veelzijdige lijm die verschillende soort leer kan lijmen, zoals natuurlijk leer en kunstleer. Deze lijm is speciaal ontworpen om sterke lijmverbindingen te creëren die tegen constante beweging kunnen. Daarnaast droogt de leerlijm helder op en is deze bestand tegen trillingen, vocht en extreme temperaturen. 

De spleet vullende eigenschappen van leerlijm maken het ideaal voor het verlijmen van onvolmaakte oppervlakken zoals leer en andere gestructureerde stoffen.

Leer repareren met lijm: De stapsgewijze instructies

Het lijmen van voorwerpen van leer, zoals schoenen of jassen, is eenvoudig, maar je moet wel weten hoe je een leerlijm moet aanbrengen en schoonmaken na gebruik. Volg deze stappen voor een krachtige hechting die ervoor zorgt dat je leren voorwerpen er geweldig uit blijven zien.

1. Bereid je project voor. Ga aan de slag in een goed geventileerde ruimte met een werkoppervlak dat voldoende ruimte biedt. Bedek tafels of banken met beschermende doeken of karton. Een leerlijm kan het beste worden aangebracht bij temperaturen tussen 5 en 40 graden Celsius. 

Bekijk de te verlijmen delen en test de pasvorm. Verwijder alle fragmenten of deeltjes die een goede afdichting belemmeren. Voor een betere hechting kun je zeer gladde oppervlakken (bijvoorbeeld harde kunststoffen of metaal) met een stuk fijn schuurpapier opruwen voordat je deze gaat reinigen.

2. Maak het leer schoon. De te verlijmen oppervlakken moeten schoon en droog zijn. Gebruik een beetje milde zeep op een vochtige doek om leer schoon te maken. Gebruik de doek om het leer voorzichtig op te poetsen en vuil te verwijderen. Gebruik een tweede doek of keukenrol om eventuele zeepresten te verwijderen. Laat het leer volledig drogen voor je verder gaat.

3. Breng de leerlijm aan. Breng een dunne maar consistente laag lijm aan op één van de te verlijmen oppervlakken. Breng voor een spleet vullende afdichting een dikkere laag lijm aan, hou hiervoor ongeveer 0.5 centimeter in dikte aan.

Voor reparaties die een nauwkeurigere toepassing van lijm vereisen kun je Loctite Super Glue3 Liquid Control gebruiken. Deze lijm wordt geleverd in een gepatenteerde lijmfles voor maximale controle en luchtdichte opslag. Het is bestand tegen vocht en is bedoeld om een duurzame maar flexibele verbinding te creëren met leer en andere materialen.

Draag handschoenen van latex of nitril (geen PVC, nylon of katoen) om je handen te beschermen tijdens het gebruik van leerlijm.

4. Breng de te verlijmen onderdelen samen. Plaats de onderdelen zoals gewenst en druk deze stevig op elkaar. Houd de oppervlakken indien nodig bij elkaar met elastiekjes, tape of klemmen om een goede afdichting zonder openingen te creëren. Laat de onderdelen 1 tot 3 uur met rust zodat de lijm zich goed kan hechten.

Lijm voor leer hecht snel, maar een volledige hechting kost tijd. Binnen 24 uur wordt meestal 70% van de volledige hechting bereikt. De volledige hechtsterkte wordt bereikt in 24 tot 48 uur, afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en de dikte waarin de leerlijm is aangebracht.

Over het algemeen is de uithardingstijd van leerlijm ongeveer 24 uur voor elke 0.3 centimeter lijm die is aangebracht.

5. Rond je project af. Was alle oppervlakken die aan de lijm voor leer zijn blootgesteld onmiddellijk met terpentine. Als overtollige of uitgelopen lijm is uitgehard, snij deze dan voorzichtig weg met een scheermes of ander scherp voorwerp. Pas op dat je hierbij het leer niet bekrast of op een ander manier beschadigt. 

Bewaar de resterende leerlijm bij kamertemperatuur, zorg er hierbij voor dat de lijmverpakking goed is afgesloten. Let op, bewaar de lijm niet bij extreme temperaturen (onder de 5 graden Celsius of boven de 50 graden Celsius).