Glaslijm: Hoe kun je gebroken glas lijmen?

Glas is een veelzijdig product, net zoals glaslijm. Al ben je nog zo voorzichtig, een ongeluk zit in een klein hoekje en niemand wil een glas met barsten en scheuren erin. In deze gids leer je hoe je de juiste glaslijm kiest om zelfs de meest lastige barsten en scheuren te repareren.

Wat is glaslijm?

Het lijmen van gebroken glas kan een uitdaging zijn. Omgaan met gladde oppervlakken en scherpe randen kan frustrerend zijn en moet voorzichtig aangepakt worden.

Een beschadigde achteruitkijkspiegel of een gebroken wijnglas weer aan elkaar lijmen kan moeilijker zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. Het repareren van delicate, glazen objecten kan leiden tot verdere schade als je niet over het juiste gereedschap beschikt.

Glazen voorwerpen zoals vazen, kandelaren en andere decoratieve artikelen zijn goed te repareren, als je maar de juiste glaslijm gebruikt

De meest voorkomende lijmen die je in huis of in je werkplaats aantreft, zijn niet bedoeld om met glas te werken. Voor het verlijmen van de meeste glasoppervlakken heb je een gespecialiseerde glaslijm nodig. Deze lijmen zijn speciaal ontworpen om te hechten aan de unieke eigenschappen van glas, zoals helderheid, en kunnen worden gebruikt om gebroken servies, antiek, spiegels, en andere objecten te repareren.

Een ander groot voordeel van glaslijm is dat het niet uitzet of krimpt. Hierdoor is er minder kans dat het glas breekt of weer scheurt.

Het kiezen van de juiste glaslijm

Er zijn veel lijmproducten op de markt die een verscheidenheid aan componenten en toepassingen bieden. Het kiezen van de juiste glaslijm voor jouw klus is de beste manier om ieder project tot een goed einde te brengen en ervoor te zorgen dat je glazen spullen er als nieuw uit blijven zien.

Hoewel standaard superlijmen voor huishoudelijk gebruik goed kunnen werken voor het verlijmen van hout, metaal en andere veelvoorkomende oppervlakken, wordt het gebruik hiervan voor het lijmen van glas niet altijd aanbevolen. Deze lijmen kunnen als tijdelijke oplossing werken, maar hebben vaak een lage weerstand tegen vocht en UV licht. Bij gebruik van deze lijmen op glas kunnen verlijmde objecten uit elkaar vallen, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van het glas of tijdens dagelijks gebruik. Wij raden daarom aan om voor op glas gebaseerde reparaties, een speciale glaslijm te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan de Loctite Super Glue-3 Glass. Deze lijm is ideaal voor glazen objecten. Deze glaslijm is water- en vaatwasser bestendig, droogt transparant en creëert een supersterke en supersnelle verbinding tussen de verlijmde oppervlakten.

Glas lijmen kan lastig lijken, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en een passende glaslijm, is het een makkelijke klus

Voorbereiden van glas voordat je met glaslijm aan de slag gaat

Glas lijmen kan een lastig klusje zijn, maar dat hoeft niet per se. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen een groot verschil maken en verdere schade voorkomen. Denk van tevoren aan deze stappen en maak het jezelf makkelijk:

  1. Kies het juiste gereedschap. Naast de geselecteerde glaslijm heb je water en zeep nodig om alle oppervlakken schoon te maken. Staalwol kan ook helpen om je oppervlak glad te strijken. Het is ook handig om een scheermesje bij de hand te hebben om overtollige lijm weg te schrapen.
  2. Houd je oppervlak schoon. Begin met een schoon, droog oppervlak dat vrij is van olie, was, verf of andere zeepresten. Overtollig materiaal, zoals vingerafdrukken, kan een sterke hechting in de weg staan.
  3. Zorg dat je oppervlakten in elkaar passen. Onderzoek de te verlijmen delen en test de pasvorm. Sluiten de oppervlakken nauw aan, zonder gaten? Verwijder eventuele extra scherven of glasdeeltjes die een perfecte afdichting belemmeren.
  4. Werk op een veilige manier. Werk in een goed geventileerde ruimte. Gebruik latex- of nitrilhandschoenen (geen handschoenen van PVC, nylon of katoen) om oppervlakken en je huid te beschermen. Was delen van de huid die zijn blootgesteld aan glaslijm grondig en onmiddellijk met warm water en zeep. 

Warmte en vocht kunnen de verbinding tussen de glaslijm en je object verzwakken. Wacht daarom minimaal een week voordat je je gelijmde voorwerpen in de vaatwasser doet.

Glaslijm gebruiken voor jou doe-het-zelf klus

Je doe-het-zelf klusjes in huis zijn eenvoudig uit te voeren met het juiste gereedschap. Lees snel hoe je jouw glas kunt lijmen met een betrouwbare glaslijm zoals Loctite Super Glue-3 Glass.

  1. Voorbereiding: De te verlijmen materialen moeten schoon, droog en vetvrij zijn en goed aansluiten. Reinig het glas met water en zeep, niet met schoonmaakproducten om de lijmkracht te behouden. Bij voorkeur het glas vooraf ontvetten met wasbenzine of aceton.
  2. Eerste gebruik: Om de tube te openen schroef je het plastic gedeelte volledig op de tube om het membraan door te prikken. Draai daarna de dop los om het doseertuitje vrij te maken.
  3. Aanbrenging van de lijm: Breng een dunne laag glaslijm aan op één van de twee oppervlakken.
  4. Glas lijmen: Breng beide oppervlakken samen en druk afhankelijk van het soort glas 15–60 seconden stevig aan. Wacht minstens 1 uur alvorens het materiaal opnieuw te gebruiken. Controleer altijd of het voorwerp goed verlijmd is.
  5. Opruimen: Terwijl de verlijming uithardt, kun je overtollige lijmresten gemakkelijk met warm water verwijderen. Gebruik een vochtige tissue om overtollige lijm weg te vegen.