Kunststof lijm: De lijm voor jouw plastic project!

Je kunt elk plastic object repareren met de juiste lijm voor plastic. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte oplossing voor jouw plastic project.

Wat is lijm voor plastic?

Het is algemeen bekend dat plastic in talloze toepassingen gebruikt wordt, van speelgoed tot ruimteschepen. Het is een uniek, flexibel en duurzaam materiaal en de samenstelling ervan maakt het een handig materiaal voor dagelijks gebruik. Maar plastic veroorzaakt ook problemen wanneer het wordt gerepareerd met lijm, denk aan de manier van opdrogen of het niet goed hechten aan plastic. Het is dus van belang dat je de juiste plastic lijm vindt voor jouw doe-het-zelf plastic project. Let er daarnaast op dat de plastic lijm die je gaat gebruiken geschikt is voor het type plastic waarmee je aan de slag gaat.

Welke lijm je nodig hebt, is afhankelijk van het soort plastic dat je wilt lijmen

Soorten kunststoffen en de juist kunststof lijmen

In commerciële toepassingen worden veel verschillende soorten kunststof gebruikt, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. Het kennen van deze soorten helpt om te beslissen wat de juiste plastic lijm voor jouw project is. 

De eenvoudigste manier om een plasticsoort te identificeren, is aan de hand van het label, meestal een recyclingsymbool. Kunststoffen gemerkt met een 6 of "PS" zijn polystyreen. Deze worden gebruikt voor eenvoudige items zoals wegwerpbestek, plastic kommen, of tassen. Hiervoor is de juiste kunststof lijm een secondelijm voor plastic zoals de Loctite Super Glue-3 All Plastics. Deze lijm droogt transparant op en lijmt zelfs moeilijk te verlijmen kunststoffen zoals Polyethyleen (PE) en Polypropyleen (PP) in enkele seconden.  

De juiste lijm voor harde kunststoffen

Harde kunststoffen zijn kunststoffen die worden gebruikt om bijvoorbeeld emmers, kratten of containers te maken. Deze zijn vaak gemaakt van Polyethyleen (PE) en Polypropyleen (PP). Gewone lijmen en houtlijmen vormen geen permanente bindingen met deze kunststoffen. Probeer daarom een plastic lijm zoals de Loctite Super Glue-3 All Plastics. Deze tweedelige secondelijm voor kunststoffen is waterbestendig, droogt transparant op en creëert een supersterke verbinding tussen plastic oppervlakten. 

Als je plasticlijm op je huid hebt gemorst, laat deze dan langere tijd weken in lauw zeepwater. Als je alle lijm hebt verwijderd is het aan te raden de huid daarna te behandelen met vocht inbrengende lotion.

Lijm voor flexibele kunststoffen

Flexibele kunststoffen worden vaak gebruikt in artikelen zoals schoenen of speelgoed. Zoek speciaal naar een kunststof lijm die geschikt is voor deze materialen. Ook hier kun je de Loctite Super Glue-3 All Plastics goed gebruiken. Deze doorzichtige vloeibare lijm is waterdicht, droogt helder op en zorgt voor een sterke hechting tussen de materialen die je wilt verlijmen.

Een andere zeer krachtige plastic lijm is de Super Glue-3 Power Gel. Door de niet-druipende gelformule kun je jouw project gemakkelijk en zonder te morsen uitvoeren.  

Plastic lijm voor grotere klussen

Ideaal voor grotere klussen is de Loctite 60 Sec. Universal glue. Deze sterke lijm creëert binnen 60 seconden een sterke verbinding tussen je materialen. Deze kunststof lijm is transparant, waterbestendig en kleurloos. 

Ook grotere plastic voorwerpen kun je gemakkelijk lijmen met de juiste plasticlijm

Tips voor het lijmen van kunststoffen

Plastic lijmen hoeft niet moeilijk te zijn. Hier zijn een aantal tips om het lijmen van plastic gemakkelijk te maken: 

  1. Maak je plastic oppervlak schoon. Was plastic altijd voordat je het gaat verlijmen, gebruik hiervoor een speciaal reinigingsmiddel voor plastic of week het plastic in isopropylalcohol om het schoon te maken. Zorg ervoor dat het oppervlak goed droog is voordat je begint. Raak het plastic niet aan met je blote handen om olieresten te minimaliseren.
  2. Schuur het oppervlak. Om een ruw oppervlak te creëren waarop de lijm zich beter kan hechten, schuur je het plastic met schuurpapier. Staalwol kan ook werken, maar schuur in dat geval niet te lang en zeer lichtjes.
  3. Ga nauwkeurig te werk. Met Loctite lijmen is dit een gemakkelijk klusje, want deze plastic lijmen beschikken over een easygrip en een mondstuk voor precieze toepassingen. 
  4. Meng de componenten indien nodig. Tweecomponenten lijmen voor kunststof zijn duurzaam, maar ze hebben specifieke instructies voor het gebruik. Lees de instructies van het product zorgvuldig voor de juiste mengverhoudingen. Meng vervolgens zoals aangegeven in de instructies. 
  5. Klem voor een stevige afdichting. Het goed afdichten van je materialen is cruciaal. Gebruik een klem, tape of elastiek om onderdelen stevig tegen elkaar te houden terwijl de lijm opdroogt. De uithardingstijden kunnen variëren van enkele minuten tot 24 uur, dus controleer altijd de productinstructies.
  6. Opruimen en opbergen. Verwijder overtollige niet-uitgeharde lijm of gemorste lijm onmiddellijk met isopropylalcohol of gedenatureerde alcohol. Sluit de fles goed af en bewaar deze op een droge plek bij een temperatuur lager dan 24°C.