Herstellen, niet vervangen!

Aardewerk lijmen: Van wanhoop tot reparatie

Lijm voor aardewerk, waar kun je dat voor gebruiken? Is een flink deel van je favoriete aardewerk pot kapot? Geen probleem! Met aardewerklijm kun je je aardewerk pot in een paar eenvoudige stappen weer aan elkaar lijmen.

Waarmee ga je aardewerk lijmen?  

Aardewerk is vaak veelzijdig en mooi om te zien. Dit materiaal heeft helaas één groot nadeel: het is zeer breekbaar. Hoe voorzichtig je ook bent en hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt, er is maar één klein ongelukje nodig om je geliefde vaas of fruitschaal te beschadigen.

Of je aardewerk nu een dure aankoop was of iets wat je op vakantie hebt gekocht, het vervangen ervan kan duur of zelfs onmogelijk zijn. Dit is waar aardewerklijm een goede oplossing kan bieden. Dankzij de geavanceerde formules en innovatieve applicators zijn lijmen voor aardewerk zo goed in reparaties, dat gebroken voorwerpen er vrijwel weer als nieuw uitzien.

Hoe kun je aardewerk lijmen?

Ongelukken kunnen - en zullen – gebeuren, maar het is niet het einde van de wereld. Met de juiste lijm voor aardewerk is jouw aardewerk veel gemakkelijker te repareren dan te vervangen. Volg deze stappen om een gebroken voorwerp weer nieuw leven in te blazen:

  1. Maak je aardewerk schoon. Om de sterkste binding te krijgen tijdens het lijmen van aardewerk, moet je eerst al het stof en puin van de gebroken stukken verwijderen. Afwasmiddel en warm water zijn prima, maar zorg ervoor dat je zeepresten wegspoelt en dat alle stukken goed droog zijn voordat je begint.
  2. Bereid je project voor. Leg alle stukken op een schoon oppervlak en pas ze droog aan elkaar, zodat je precies weet waar elk stuk moet komen als je ze aan elkaar gaat lijmen.
  3. Begin met lijmen. Breng een kleine hoeveelheid aardewerklijm aan op de rand van één van de stukken en voeg het met lichte druk een minuut of twee samen met de rand van het andere stuk waar het op past, terwijl de aardewerklijm een hechting vormt.
  4. Verwijder overtollige resten aardewerklijm. Als er na het uitharden van de lijm nog overtollige lijmresten uit de voegen zijn gesijpeld, schraap die er dan voorzichtig af met een scherp mesje of scheermesje. Je kunt ook een watje in aceton of nagellakremover deppen en deze enkele minuten tegen de lijmresten aandrukken. Dit verzacht de lijm en maakt het makkelijker om de aardewerklijm eraf te schrapen.

Als je meer dan één stuk gaat lijmen, laat dan elke verbinding volledig drogen voordat je het volgende stuk toevoegt. Voor het beste resultaat laat je, zodra alle stukken op hun plaats zitten, het voorwerp een nacht rusten zodat de lijm goed kan uitharden.

Kies de juiste lijm voor aardewerk

Je wilt de juiste lijm voor aardewerk alleen gebruiken op voorwerpen met sentimentele waarde en op voorwerpen van aardwerk die je elke dag ziet of gebruikt. Probeer bijvoorbeeld de Loctite Super Glue3 Power Gel Control. De gelformule werkt op verschillende poreuze en niet-poreuze oppervlakken, droogt helder op en zet uit zonder te klemmen. Het gepatenteerde side-squeeze ontwerp maakt deze lijm ideaal voor verticale toepassingen en geeft je maximale controle.

Ook om aardewerk te lijmen dat zwaarder wordt belast, zoals bloempotten voorin je tuin, is Loctite Super Glue3 Power Gel Control de aangewezen aardewerklijm. De speciaal geformuleerde lijm is uitermate geschikt voor de verlijming van flexibele materialen. Hij is buiten te gebruiken en de gelformule heeft een vullend vermogen welke ervoor zorgt dat de lijm niet druipt en geen draden trekt. Dit is ideaal voor verticale oppervlakken en poreuze ondergronden.

Ook de Loctite Mini Dose Kwast is een zeer geschikt product voor jouw doe-het-zelf klus. Deze aardewerklijm is vooral ideaal voor verlijmingen op moeilijk te bereiken plaatsen. Hij is water- en vaatwasser bestendig en je hebt maar een kleine hoeveelheid lijm nodig voor een optimaal resultaat.