Zware metalen of toch niet?

Hoe ga je secondelijm verwijderen van metaal?

Secondelijm van metaal verwijderen is een goed trucje om te kennen. Als je deze vaardigheid namelijk bezit hoef je je nooit meer zorgen te maken over het morsen van secondelijm. Deze Loctite-gids vertelt je wat je nodig hebt om te weten hoe je secondelijm van elk metalen oppervlak verwijdert.

Wat heb je nodig om secondelijm van metaal te verwijderen?

Laat de aanblik van opdrogende secondelijm op metaal je niet in koud zweet uitbreken. De kans is groot dat je alles wat je nodig hebt voor een veilige verwijdering van secondelijm op metaal al in huis hebt.

Dit heb je nodig:

 • Aceton of een nagellakremover met aceton
 • Wattenbolletjes of wattenschijfjes
 • Rubberen handschoenen
 • Een schone doek
 • Plastic schraper, plamuurmes of scheermesje
 • Reinigingsspons
 • Een schone, droge doek

Hoe verwijder je secondelijm van metaal?

Helaas gebeuren er af en toe ongelukjes, hoe voorzichtig je ook bent. Gelukkig is er voor al het knoeien een oplossing. Om te ontdekken hoe je secondelijm gemakkelijk van metaal verwijdert, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Maak schoon. Maak het gebied schoon en droog voordat je begint.
 2. Oefen druk uit. Gebruik handschoenen, dep een wattenbolletje of schijfje in aceton of nagellakremover en druk deze vijf tot tien minuten op de opgedroogde secondelijm, of tot de lijm zachter en kneedbaarder begint te worden.
 3. Schraap de lijm van het oppervlak. Gebruik de plastic schraper, het plamuurmes of het scheermes om de losgekomen lijm voorzichtig van het metaal te schrapen. Let er uiteraard op dat je het oppervlak niet bekrast.
 4. Veeg de lijmresten weg. Wanneer de secondelijm loslaat, veeg je het oppervlak af en controleer je het op eventuele resten. Herhaal stap twee en drie totdat de lijm helemaal is verdwenen.
 5. Droog af. Als de lijm is verwijderd, gebruik dan de reinigingsspons en warm zeepwater om het metalen oppervlak te reinigen. Maak tot slot het oppervlak droog.

Vraag je je af hoe je secondelijm van metaal verwijdert zonder aceton? Je kunt proberen witte azijn te gebruiken als vervanging. Azijn werkt echter niet zo snel als aceton. Het kan zijn dat je het watje tot een uur op de verharde lijm moet drukken voordat deze zachter wordt. Andere alternatieven om te proberen zijn gedenatureerde alcohol en aanstekervloeistof.

Na het verwijderen van de secondelijm van metaal: Begin opnieuw met Loctite

Nu je de kunst van het verwijderen van superlijm van metaal onder de knie hebt, kun je weer verder met je lijmklus. Loctite Super Glue3 Liquid Control werkt snel en houdt sterk op verschillende poreuze en niet-poreuze oppervlakken, zoals metaal, hout, leer, keramiek, rubber en vele harde kunststoffen. Plus, het is water- en vaatwasmachinebestendig, droogt helder, maakt klemmen overbodig en is bestand tegen vocht. Ideaal!